Gotiikka on vaihtelevaa, sillä sen vaiheet ja ilmentymät usein poikkeavat maakohtaisesti huomattavasti toisistaan. Goottilainen taide korostaa erityisesti uskonnollisuutta. Gotiikka arkkitehtuurissa syntyi alun perin teknisenä oivalluksena, josta taiteelliset ulottuvuudet seurasivat. Ajatuksena oli solakoita pilareita ja niiden päällä kulkevia kapeita ruoteita käyttäen muodostaa rakennukselle kivirunko. Näin rakennus pysyi kasassa ilman tiiviitä seiniä ja seinät kyettiin vapauttamaan kannatustehtävästään muun muassa suurille ikkuna- ja lasirakenteille

973394.jpg
Tunnetuimpia gotiikan rakennuksista ovat suuret katedraalit, tuomiokirkot, kuten yllä oleva Notre Dame Pariisissa (rakentaminen aloitettu 1163). Arkkitehtuurissa käytettiin paljon suippokaaria, lasimaalauksin koristeltuja suuria ikkunoita ja veistoskoristelua. Aikakaudelle oli myös tyypillistä taivaan korkeuksiin kohoamisen tunnelma jota luotiin korkeiden ja kapeiden tilojen sekä tornien rakenteilla.

Goottilaisen aikakauden kirkkojen sisätiloihin liittyi erottamattomasti myös uusi taidemuoto, alttarimaalaus, joka yleisimmin liittyi alttarikaapin koristeluun. Maalaustekniikkana käytettiin temperavärejä puupohjalle. Alttarikaappi vaikuttaa ensi silmäyksellä ehkä vain pelkästään koristeelliselta, mutta siihenkin kannattaa syventyä. Alttarikaappi on kokonaistaideteos, jossa yhdistyvät arkkitehtuuri, kuvanveisto ja maalaustaide: kaapin ovien toisella puolen ovat maalaukset.

975032.jpg
Kuvassa Englannin Richard 2:lle valmistetun Wilton-diptyykin, kahden vastakkain kääntyvän alttaritaulun siiven, toinen puoli.

Giotto oli aikakautensa merkittävin arkkitehti ja maalari, joka suunnitteli mm. Firenzen tuomiokirkon kellotornin, maalasi freskot Padovan Scrovegni kappeliin, Santa Croceen ja Pyhän Franciscuksen kirkkoon. Hän muotoili henkilönsä yksinkertaisen voimakkaasti ja sijoitti maalauksiinsa arkkitehtuurinäkymiä saaden aikaan syvyysvaikutelmaa. Todellisuuden tavoittamisessa Giotto toi maalauksen katsojan lähelle ja värien käyttäjänä hän on yksi taiteen suurimpia nimiä.

973582.jpg
Giotton fresko, "The Lamentation," Arena Chapel, 1305,

Alla on kuvattuna tynnyriholvi, ristiholvi ja ruodeholvi.
1007549.jpg

Ruodeholvi on korkea holvi jonka kantava voima syntyy ruoteiden muodostamasta rungosta.
Suippokaari eli yläosastaan suippeneva kaari, jota käytettiin ruodeholvien rakentamiseen.

Uusgotiikka on suuntaus, joka yritti elvyttää myöhäiskeskiaikaisen gotiikan mukailemalla sen muotoja etupäässä rakennus- ja sisustustaiteessa 1800-luvun alkupuolella.

Gotiikka Turun tuomiokirkossa
Ainoa keskiaikainen katedraali on Turun tuomiokirkko, joka edustaa gotiikan tiilirakentamista suomessa. Kirkkoa rakennettiin useassa eri vaiheessa lähes 300 vuoden ajan. Länsitorni ja kaksi asehuonetta rakennettiin luonnonkivestä 1300-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla Turun tuomiokirkkoon lisättiin kappeleita ja keskilaivaan tähtiholvaus.

1007792.jpg
Turun tuomiokirkon kuorissa on kaunis goottilainen holvikaari. Kuori rakennettiin 1400-luvun alkupuolella.

1007756.jpg
Lähikuvassa La Catedralin portaali joka sijaitsee Barcelonassa Espanjassa. Alunperin romaaninen katedraali rakennettiin vuonna 1058 , mutta sen jälleenrakennus goottilaiseen tyyliin aloitettiin vuonna 1298.

Kuvanveisto gotiikan kaudella sijoittui kiinteästi rakennuksiin. Puhutaan arkkitehtuurikuvanveistosta.
 
1007810.jpg
Tästä esimerkkinä poimittu kuva Strasbourgin katedraalin portaalista.