Useat taidehistorialliset tyylikaudet on nimetty vasta jälkeenpäin. Termi romaaninen kehiteltiin 1800-luvulla ja se tarkoitti alun perin "väärennettyä roomalaista".
Ajan arkkitehtuuri perustui pylväisiin ja pyörökaariin. Portaalien, eli kirkkojen sisäänkäyntien, ja päätykolmioiden kuvamaailmaan heijastui ristiretkien vaikutus. Pyhiinvaellukset Jerusalemiin, Espanjan Santiagoon ja Roomaan synnyttivät reittien varrelle romaanisen tyylin komeinmpia luostareita ja kirkkoja.
Aikauden seinämaalaukset, joista valtaosa kuului kirkolle, sekä opettivat että koristivat. Maalaustekniikkana käytettiin joko fresko- tai temperamaalausta.

975029.jpg
Keskiajan tunnetuin taidekäsityö, Bayeux´n seinävaate, on kapea 70 metrinen päälleompelulla kuvioitu vaate, joka lienee tehty englannissa 1080. Se esittää Vilhelm Valloittajan Englannin retkeä vuonna 1066.

973262.jpg
Saint-Savin (-sur-Gartempe) sisältää Ranskan romaanisen taiteen parhaiten säilyneen muraalimaalausten, muuripinnalle tehtyjen seinämaalausten, sarjan. Maalauksien eleissä ja ilmeissä on elämän ristiriitaisuuksiin viittaavaa muotosymboliikkaa, josta nimitys pyhät ja pahat kuvat on saanut nimensä.