Antiikin eri vaiheista ihanteita etsinyttä tyyliä kutsutaan uusklassismiksi, arkkitehtuurissa käytetään myös nimitystä empire. Sitä seurasi vaihe, jota kuvataiteessa kutsutaan romantiikaksi ja arkkitehtuurissa historismiksi tai eklektismiksi.

976287.jpg
Jacques-Louis David, Horatiusten vala, öljy kankaalle, 1784-1785, Louvre, Pariisi.
Maalauksessa sankarit vannovat kostavansa tyrannin pahat työt. Maalaustapa korostaa paatoksellisuutta,  intomielisyyttä. Kaikki henkilöt on maalattu karulle näyttämölle.  hahmot ovat veistoksellisia ja väritys niukkaa. Myöhemmissä  maalauksissa taiteilijan kuvien ankaruus lieventyi huomattavasti.

976291.jpg
Jean-Auguste-Dominique Ingres, Suuri Odaliski, öljy kankaalle, 1814, Louvre, Pariisi.
Davidin opipoika, Ingres, oli opettajaansakin täsmällisempi piirtäjä. Taiturimaiset muotokuvat ja taruaiheiset teokset veivät opettajansa linjan perusteelliseen loppuun jääden lopulta romantiikan suuntausten läpimurtoon.

976348.jpg
Caspar David Friedrich, Zwei Männer in Betrachtung des Mondes, 1819-1820.
Taiteilija osasi kuvata tehokkaasti tunnelman. Rauniot, ristit ja maisemien hämyt kuuluivat latautuneisiin kokonaisuuksiin.

976371.jpg
Theodore Géricault, Meduusan haaksirikko, öljy kankaalle, 1818-1819, Louvre, Pariisi.
Taiteilijan kuuluisin taulu oli ajankohtaiseen skandaaliin perustuva teos, jossa kuvataan laiminlyöntien vuoksi haaksirikkoutunutta laivaa jossa suuri määrä ihmisiä menehtyi.  Teosta varten Géricault tutki laitoksissa mielisairaita ja kuolleita, joiden suuresta luonnosmateriaalista hän sommitteli lautalle menehtyvien rykelmän ajelehtimaan merellä kilmeässä valossa. taiteilija tutki loputtomiin eläinten ja ihmisten anatomiaa, joista hevoset ja kilpa-ajot olivat hänen intohimoisia kohteitaan.

976389.jpg
Joseph M.V. Turner, Lumimyrsky, öljy kankaalle, 1842, National Gallery, Lontoo.
Taiteilijan luonnonkuvaus on syvästi tunteisiin vetoavaa. Hän tutki pperusteellisesti luonnon vaihtuvia sää- ja valaistussuhteita, joiden herkkyys ei ole ollut ylitettävissä.

976417.jpg
William Blake, The Great Red Dragon and the Woman Clothed with the Sun, mustekynä ja vesivärit, 1805, The Brooklyn Museum of Art, New York.
William Blake oli runoilija, mystikko, taidemaalari ja taidegraafikko. Hänet tunnetaan erityisesti lyyrisistä ja eeppisistä runoistaan, joiden kuvituksen kirjoihin hän itse teki. Yllä oleva teos on tuttu myös vuoden 2002 elokuvasta Red Dragon (Punainen Lohikäärme), joka on Hannibal Lecter trilogian ensimmäinen osa ja perustuu kirjailija Thomas Harrisin samannimiseen kirjaan.

"To see a world in a grain of sand
And heaven in a wild flower
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour."

William Blake