Käsittää taiteen, joka on tehty ennen kirkon jakautumista kahtia. Kuvat olivat merkkejä, joiden tarkoituksena oli uskonnon keskeisten asioiden mieleenpalauttaminen. Katakombien, maanalaisien hautausmaiden, maalauksissa esiintyy runsaasti ylösnousemukseen ja kristukseen liittyviä symboleja, mutta kristusta ei kuvattu muotokuvana eikä teoksissa esiintynyt kärsimysteemaa. Kuva-aiheet olivat erillisiä ja ilman persppektiiviä. Kun kristinusko sai virallisen aseman, kehittyi kuvakieli esittävämpään suuntaan.

971509.jpg
Kohta Junius Bassiuksen sarkofagista. Tila on täytetty figuureilla, arkkitehtuurisilla elementeillä ja kristillisellä symboliikalla.

971551.jpg
Basilikasta tuli ensimmäinen kirkkorakennusmuoto. Kuvassa olevaa Pyhän Paavalin basilikaa alettiin rakentaa Roomassa keisari Teodosiuksen aikana v. 386.
971560.jpg
Maxentiuksen basilika Forum Romanumilla oli antiikin maailman suurin. Pitkänomainen muoto ja pohjakaava tulevat hyvin esille tässä luonnoksenomaisessa kuvassa.

971561.jpg       971563.jpg
Konstantinus Suuri rakennutti Santa Costanzan mausoleumiksi tyttärilleen Constantinalle ja Helenalle. Keskeiskirkojen tilat on ryhmitelty symmetrisesti keskustan ympärille.